Złamany szczupak w zalewie
Ryby, rybki, rybeczki
Uwielbiam pod każdą postacią: wędzone, smażone, surowe, pieczone czy marynowane. W każdej postaci są źródłem wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, o których najnowsze badania mówią, że działają jak leki.
Dziś na warsztat biorę rybę marynowaną i ten przepis polecam szczególnie dla Was drodzy Rodzice, bo jest to wersja „złamana” dla smakoszy dobrego octu jabłkowego. Użyłem zamiennik octu białego (spirytusowy), który może niszczyć krwinki czerwone i podrażniać błonę śluzową żołądka, może również pogarszać strawność. Dlatego z octem spirytusowym należy postępować ostrożnie i nie nadużywać go w kuchni. Z kolei ocet jabłkowy jest bardziej łagodny i zdecydowanie zdrowszy. Poprawia metabolizm i procesy trawienne oraz przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Ryby marynowane w occie jabłkowym, wspierają trawienie i zmniejszają ryzyko wzdęć. Więc polecam spróbować oto bardzo prost przepis.
Składniki:
Wodę, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz głowę szczupaka i ogon gotujemy przez około godzinę, a następnie dodajemy ocet. Gotujemy jeszcze około 15 min. W międzyczasie panierujemy w mące szczupaka i smażymy na złoty kolor.
Uwielbiam marynować ryby w wazie po zupie i dlatego przekładam w niej na przemian usmażonego szczupaka ze słuszną ilością surowej cebuli, a następnie wszytko zalewam marynatą. Ryba najlepiej smakuje po 48 godzinach.
Dobrej zabawy życzę
Przepis na „Złamanego szczupaka w zalewie” przygotował Bloger hrabia_chce_jesc, w ramach Projektu Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych #SOSATOPIA!
Projekt #SOSATOPIA! prowadzimy dla Was dzięki markom:
Dziękujemy Partnerom, a Was zachęcamy do korzystania z aktywności Projektu #SOSATOPIA!