Patronem serwisu jest PTCA

Quesadillas

2023-01-25

Ale Meksyk

#Quesadillas #SOSATOPIA! #Hrabiachcejeść #PTCA

Przez wiele lat byłem właścicielem meksykańskiej restauracji i do perfekcji opanowałem robienie Quesadillas.

Pewnie zapytacie co to danie mam wspólnego ze zdrowym jedzeniem? I tu Państwa zaskoczę, ma i to bardzo dużo. To danie jest bombową dawką warzyw, a co idzie za tym szeroką gamą witamin.
Może to danie wydaje się być proste, ale okazuje się trudne w wykonaniu. Myślę, że głównym powodem jest brak dobrych produktów – takich nieoszukanych i dobrej jakości.

Poniżej kilka wskazówek, jak przygotować sobie mały Meksyk w domu:

  • tortilla (najlepsza mrożona, tak zwana świeża i nie próbujcie robić sami, bo w Polsce nie ma odpowiedniej mąki). Tortillę można wybrać pszenną lub kukurydzianą według gustu i możliwości dietetycznych.
  • sery mozarella i cheddar (uważajcie by nie kupić produktu seropodobnego)
  • sery przy alergii na bmk: w przypadku alergii na białka mleka krowiego, ratujemy się serami wegańskimi. Dość powszechne na rynku są np sery wegańskie z firmy Violife, także w wersji a’la cheddar i a’la mozarella.
  • guacamole (avokado, limonka, duuużo kolendry, czosnek, pieprz i szczypta soli morskiej)
  • salsa pomidorowa (pomidory pelati, cebula: podsmażona z kuminem i zredukowana wodą z pomidorów pelati), odrobina soku z papryczek jalapeno
  • śmietana i najlepsza jest szefa kuchni 22% (oczywiście można z niej zrezygnować gdy ktoś nie lubi lub nie może)

Co do środka ? Wszytko to co lubicie lub możecie, na przykład:

  • salami
  • krewetki (na zdjęciu)
  • prosciutto
  • grillowany kurczak
  • szynka
  • łosoś ze szpinakiem
  • wołowina

Osobiście uwielbiam pikantne i dodaję słuszną porcję papryczek jalapeño przypominam, że pikantne dania jedzone przynajmniej raz w miesiącu dobrze wpływają na nasz organizm, a w stanach zapalenia dróg oddechowych oczyszczają.

Przygotowanie Qusadillas:

Na tortilli rozkładamy salsę pomidorową, sery oraz ulubiony dodatek np. grillowany kurczak i przykrywamy drugą tortillą. Kiedy już złożymy to wszytko wrzucamy na grilla o temperaturze 160-170 stopni lub na patelnię bez tłuszczu i pieczemy do momentu rozpuszczenia sera. Podajemy z guacamole, salsą pomidorową oraz kwaśną śmietaną.

Pod postem poproszę zdjęcia Waszych meksykańskich placków
Kolejny pyszny przepis, przygotował dla nas bloger hrabia_chce_jesc w ramach projektu wsparcia #SOSAOPIA! Ciekawe co będzie za tydzień?

Komentarze

Dodaj komentarz