Kuchnia włoska…risotto
O mamma mia, to tak nawiazując do wczorajszego święta…
Włochy kto z nas ich nie kocha, a przede wszystkim ich kuchni.
Dziś w ramach zdrowej i jakże prostej kuchni przedstawiam Państwu risotto w moim wykonaniu.
Jaki ryż zapytacie. Do przyrządzania risotto najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty o zaokrąglonych lub owalnych ziarnach. Tylko tego typu odmiana pozwala na uzyskanie charakterystycznej konsystencji ryżu w tym daniu.
Potrzebujemy jeszcze:
Ryż prażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez około 10-12 min, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz liście laurowe (ja wrzucam dużo liści,,bo lubię smak tej przyprawy) podsmażając przez około 3 minuty.
Do ryżu niewielkimi porcjami wlewamy ciepły bulion, który będzie nam odparowywał, dlatego tą czynność trzeba powtarzać aż do momentu kiedy ryż będzie al dente. Na koniec wrzucamy fasolkę i dusimy wszytko do miękkości.
Dziś nie wrzuciłem zdjęć z gotowej potrawy, bo może ktoś z Państwa pochwali się finalnym daniem we własnym wykonaniu?
Przepis przygotował dla nas w ramach projektu #SOSATOPIA!, bloger hrabia_chce_jesc – dziękujemy!
Dziękujemy też naszym Partnerom, dzięki którym możemy przygotowywać dla Was wszystkie aktywności w ramach #SOSATOPIA!
Zatem ukłony dla: