Patronem serwisu jest PTCA

Chinkali

2023-01-25

Chinkali

#chinkali #sosatopia! #hrabiachcejeść #łapkamibezsztućców

Na Wasze prośby, ponownie publikujemy Wasz ulubiony jak dotychczas przepis od hrabia_chce_jesc
 Zdrowo i tylko zdrowo – tak powinniśmy się odżywiać. Ale czy życie nie byłoby piękne, gdybyśmy mogli troszeczkę odejść od tej reguły….? Oczywiście że tak, ale jak ze wszystkim – z umiarem. Dlatego dziś, bez przegięcia, ale jakże pysznie pogotujemy.

Kuchnia wschodnia zawsze mnie intrygowała i zachwycała. Prosta i pyszna i jak to mówię z kopem.
Szanowni Państwo poniżej przedstawiam chinkali w mojej wersji zwane „cycuszkami”. I uwaga, to się może spodobać dzieciom….Jedyne pierogi, które powinniśmy jeść bez używania sztućców.
Na pierwszy rzut mogą wydawać się trudne w wykonaniu, ale to tylko pozory. Największą trudnością jest ich ulepienie ale na YouTube jest wiele filmików jak prosto je wykonać.

Zaczynamy od ciasta:

  • mąka 600g najlepiej pszenna ale można dodać żytnią lub Waszą ulubioną. Osobiście polecam świeżą mąkę z młynów, która jest mielona na bieżąco bez wieloletniego przechowywania. Ta świeża jest po prostu zdrowsza. Co do produktów mącznych narosło dużo mitów i opinii, ale o tym już innym razem opowiem.
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, jak to moja Babcia mówiła, żeby ciasto odpoczęło.

Farsz:

  • tutaj proponuję mix jagnięciny i wieprzowiny oraz wołowiny
  • jedna duża cebula
  • ząbek czosnku
  • zmielone ziarenka kolendry, które nadają cytrusowy smak i zapach
  • natka pietruszki lub świeża kolendra jak w tym wypadku, bo po prostu uwielbiam ją
  • pieprz
  • szczypta soli
  • bulion warzywny lub inny

Wszystkie składniki łączymy w jedną pachnącą masę podlewając bulionem by uzyskać wilgotny farsz. Następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na mniejsze porcje po czym formujemy piękne „cycuszki” jak na zdjęciach. Chinkali gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać ze słodkim chilli.
Buon appetito
Przepis przygotowany przez Blogera hrabia_chce_jesc w ramach Projektu #SOSATOPIA! . Dziękujemy.

Komentarze

Dodaj komentarz